Relief for sensitive skin
Blog
'}}

Acneea

Dr. Alexandra Chirea (Bocirnea) – Medic specialist dermatolog, Prima Clinic Craiova 

Acneea este o afectiune cutanata multifactoriala ce prezinta exacerbari periodice si evolutie in pusee.

Are frecventa crescuta in randul adolescentilor, afectand aprox. 85% dintre acestia.

Debuteaza cel mai frecvent la pubertate, dar poate apare si dupa varsta de 20 de ani, fiind mai frecvent de cauza hormonala.

#Acneea netratata, sau tratata necorespunzator poate conduce la diverse tipuri de cicatrici.

Cauzele aparitiei acneei:

  • predispozitia genetica si familiala (riscul copilului de a face acnee este mai mare daca unul sau ambii parinti au avut acnee);
  • cresterea secretiei sebacee, defectele de keratinizare si inflamatia folicului pilosebaceu;
  • factorul microbian: Propionibacterium acnes, Stafilococus epidermidis, sau anumite levuri Pityrosporum;
  • stresul;
  • factorul hormonal: influenta acestuia este sustinuta de debutul acneei la pubertate, de exacerbarea leziunilor in perioada menstruala si de prezenta acesteia in anumite boli endocrinologice;

Manifestari clinice:

Clinic putem intalni: comedoane, care sunt acele puncte albe sau negre prezente in zona T (acnee comedoniana), pot aparea papulo-pustule cu vf. galben purulent (acnee papulo-pustuloasa), sau pot aparea noduli si chisturi - leziuni inflamatorii profunde cu tendinta la abcedare (acneea nodulo-chistica).

Acneea polimorfa sau acneea vulgara (comuna) se caracterizeaza prin piele lucioasa, cu pori dilatati, cu comedoane, papulo-pustule, chisturi si noduli. Afecteaza cel mai frecvent fata si trunchiul si in lipsa unui tratament corect poate conduce la cicatrici atrofice (subdenivelate) sau la cicatrici reliefate, hipertrofice (cheloide).

Exista si alte forme de acnee:

  1. neonatala: apare la nou-nascuti sau la sugari sub forma unor pustule sau microchisturi pe frunte, nas, obraji, menton si se pare ca este implicat hiperandrogenismul matern.
  2. cosmetica: cauzata de produsele cosmetice comedogenice.
  3. conglobata: este o forma severa de acnee, mai frecventa la barbati, localizata pe trunchi, fata, fese, caracterizata prin comedoane, papulo-pustule si noduli ce fistulizeaza eliminandu-se puroi, iar vindecarea se face cu cicatrici.
  4. fulminans: mai frecventa la barbati pe trunchi caracterizata prin leziuni inflamatorii, ulcerate ce conduc la cicatrici atrofice. Aceasta poate fi insotita de febra, frison si stare generala influentata.
  5. steroidiana: apare dupa aplicarea indelungata de dermatocorticoizi.
  6. estivala: apare dupa expunerea excesiva la soare.
  7. indusa de medicamente: anticonvulsivante, vit.B12. Leziunile au acelasi stadiu de dezvoltare si apar sub forma de papulo-pustule.

Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic, iar de cele mai multe ori nu sunt necesare alte investigatii. Daca acneea apare dupa varsta de 20 de ani si se suspecteaza prezenta unei afectiuni endocrinologice se recomanda consult endocrinologic pentru mai multe investigatii si analize hormonale pentru a exclude hiperandrogenismul si SOP.

Tratamentele sunt multiple si complexe (creme, mixturi, geluri, antibiotice topice sau orale), iar pacientul trebuie sa se adreseze medicului dermatolog pentru prescrierea tratamentului in functie de forma si gravitatea acneei.

Este foarte important tratamentul deoarece previne aparitia cicatricilor (semnelor post-acneice) care au impact negativ asupra psihicului adolescentilor.

Alimentatia este de asemenea importanta in acnee si exista anumite alimente pe care ar trebui sa le evitam sau sa le consumam cu moderatie. Zaharul, grasimile si lactatele sunt incriminate in aparitie sau exacerbarea leziunilor de acnee. Trebuie sa avem un regim de viata sanatos si sa consumam 2 litri de lichide pe zi pentru a avea o piele frumoasa.

Vezi aici produsele recomandate de medicii dermatologi pentru pielea ta:

https://dermedic.ro/produse/#normacne

Healthcare Advisor


Articole utile


'}}
SPUMA DE CURATARE ANTI-IMPERFECTIUNI
'}}
CREMA HIDRATANTA SEBOREGULATOARE
'}}
CREMA DE NOAPTE ANTI-IMPERFECTIUNI

RECOMMENDED BY DERMATOLOGIST

Alte Articole de la DERMEDIC

'}}
Tu cum iti ingrijesti tenul acneic?
'}}
Dermatita atopica (DA)

Aboneaza-te la Newsletter

Introduceti adresa de e-mail pentru a primi newsletter-ul nostru, astfel incat sa puteti ramane la curent cu ultimele noastre articole.

UNIC IMPORTATOR SI DISTRIBUITOR

Novaintermed

Drumul Potcoavei Nr. 5A,
Soseaua Pipera - Voluntari
Judetul Ilfov - 077190
Telefon: (+4) 031 401 10 90
Fax: (+4) 031 401 10 89
NovaIntermed

Aboneaza-te la Newsletter

Introduceti adresa de e-mail pentru a primi newsletter-ul nostru, astfel incat sa puteti ramane la curent cu ultimele noastre articole.