Dr. Alexandra Chirea (Bocirnea) – Medic specialist dermatolog, Prima Clinic Craiova
Dermatita atopica (DA) este o afectiune cutanata inflamatorie cu evolutie cronica, foarte frecventa la copii. Afecteaza 10-20% dintre copii si 1-3% dintre adulti si poate debuta la orice varsta. DA este caracterizata in principal prin piele uscata, prurit (mancarime), eritem, edem si inflamatie.
DA este frecventa in cabinetul medical, mai ales in anotimpul rece si mai ales la copii. Datorita industrializarii (poluarii din marile orase, animalelor de companie de la domiciliu, a mamelor fumatoare etc.) cazurile de DA sunt din ce in ce mai frecvente.
DA debuteaza rar la varsta adulta si este usor mai frecventa la B decat la F. Unele studii au evidentiat ca 60% din adultii cu DA au copii cu DA. Prevalenta la copii a fost mai mare (81%) cand ambii parinti au avut DA sau teren alergic.
Pacientii au pielea uscata, pruriginoasa si au eruptie cutanata localizata sau generalizata. Pot sa apara zone eritematoase, imprecis delimitate, placi cu sau fara scuame, edem extins, eroziuni si cruste. Poate sa apara lichenificare (ingrosarea pielii cu accentuarea cadrilajului cutanat) si fisuri dureroase mai ales in zonele de flexie, pe palme si plante.
Zonele de electie sunt: zonele de flexie, zona gatului, pleoapele, fruntea, zonele dorsale ale mainilor si picioarelor. Eruptia poate fi si generalizata in formele severe.
DA se poate asocia cu astmul, rinita alergica, obstructia cailor nazale, prurit conjunctival si lacrimare. Aceste manifestari sunt sezoniere daca sunt declansate de polen, ambrozie sau alti factori din mediu.
Diagnostic si Tratament
Diagnosticul se stabileste pe baza examenului clinic. Este asociata frecvent cu antecedente familiale de DA, rinita alergica si astm bronsic. Nu exista niciun marker de laborator specific pentru dermatita atopica. Uneori se pot doza Ig E totale si specifice, fara o legatura exacta cu boala. Trasaturile esentiale pentru stabilirea diagnosticului de dermatita atopica includ pruritul si modificarile cutanate cu aspect tipic, legat de varsta si cu evolutie cronica sau recurenta.
Tratamentul dermatitei atopice cuprinde evitarea factorilor declansatori, controlarea pruritului, suprimarea inflamatiei si refacerea barierei cutanate.
Principalele componente ale tratamentului topic in dermatita atopica sunt: emolientele, dermatocorticoizii si inhibitorii de calcineurina. Mijloacele sistemice de tratament includ agentii imunomodulatori, corticoterapia sistemica, antihistaminicele, fototerapia si sunt folosite in cazurile de dermatita atopica severe, refractare la tratamentele topice.
Complicatiile in dermatita atopica sunt in principal cutanate infectioase (bacteriene, rar fungice) datorita unei sensibilitati cutanate crescute la diversi agenti infectiosi si datorita distrugerii barierei cutanate. De asemenea, poate sa apara o dezvoltare staturo-ponderala deficitara (prin regimuri alimentare privative, gresite). Si pot sa mai apara complicatii locale sau sistemice ale terapiilor specifice dermatitiei atopice (in special ale corticoterapiei).
Este importanta pastrarea in locuinta a unei temperaturi constante si a unei umiditati potrivite a aerului (de evitat extremele: atmosfera prea uscata sau prea umeda). Hainele care vin in contact direct cu pielea ar trebui sa fie confectionate din materiale de culoare alba, neiritante (bumbac), cu evitarea materialelor de tip lana sau sintetice. Se recomanda ca spalarea hainelor sa se faca cu agenti de curatare blanzi, hipoalergeni, fara parfum si cu o limpezire suplimentara.
Este foarte important sa fie eliminati factorii ce determina xeroza cutanata (uscaciune), cum ar fi spalatul excesiv, baile fierbinti, sapunurile astringente, parfumate, iar pielea copiilor trebuie hidratata foarte bine. Trebuie evitatstresul si anumiti alergeni. Sugarii si copiii pot experimenta episoade de dermatita atopica dupa ce consuma anumite alimente precum oua, lapte, soia sau produse din grau.
De aceea produsele pe care le folosim pentru ingrijirea pielii bebelusilor si copiilor sunt un aspect extrem de important, deoarece au nevoie de o atentie sporita si ingrijire delicata.
Gama #DERMEDIC #BABY
Gama #Dermedic Baby este special creata pentru a fi folosita chiar din prima zi de viata, pentru a asigura confortul sugarilor si copiilor atat cu piele normala, cat si cu piele sensibila sau atopica.
Contine apa termala, ulei de in cu acizi grasi nesaturaţi omega 3, 6, 9, vitamina E.
Curata delicat pielea, protejand bariera cutanta si microbiomul, poate fi folosit zilnic la copiii cu piele normala, uscata sau atopica. Hidrateaza si emoliaza pielea si nu contine sapun.
DERMEDIC BABY – GEL DE SPALARE PENTRU PAR SI CORP
Contine apa termala, ulei de in cu acizi grasi nesaturati omega 3,6,9, betaina. Curata delicat pielea si nu contine sapun. Reduce pruritul prin hidratare optima si poate fi folosit din prima zi de viata.
DERMEDIC BABY – UNT DE CORP ULTRA HIDRATANT
Contine apa termala, ulei de cocos, ulei de in, polizaharide, unt de shea, unt de cacao, glicerina, vitamina E. Este pentru piele uscata si sensibila, restabileste echilibrul microbiologic normal al pielii bebelusului si amelioreaza simptomele pielii uscate si ale atopiei (pruritul si inflamatia).
DERMEDIC BABY – CREMA RELIPIDANTA HIDRATANTA SI CALMANTA
Contine apa termala, ulei de in cu acizi grasi nesaturati omega 3,6,9, ulei de migdale, ulei de masline, alantoina, D-panthenol, vitamina E, glicerina. Este pentru pielea uscata, foarte uscata si atopica. Asigura hidratare de lunga durata, are proprietati antiinflamatorii si amelioreaza pruritul.
DERMEDIC BABY- CREMA DE FATA PROTECTOARE SPF 15
Contine apa termala, ulei de in cu acizi grasi omega 3,6,9, filtre minerale, ulei de masline, alantoina, D-panthenol, vitamina E, glicerina, unt de shea. Creeaza o bariera protectoare pe pielea bebelusului si protejeaza impotriva radiatiilor UVA, UVB. Filtrele minerale din crema nu se absorb in piele, formeaza o bariera de protectie pe suprafata pielii ce reflecta razele UV si asigura un nivel optim de hidratare.